Minder pijn en meer kracht dankzij hydrotherapie

674 0

Minder pijn en meer kracht dankzij hydrotherapie

Sporten is goed voor je, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen komen door een beperking, aandoening als reuma, rugklachten of chronische pijn minder gemakkelijk in beweging. Of het sporten lukt (tijdelijk) niet door een operatie of overgewicht. Hydrotherapie, een beweegvorm in warm water, biedt vaak uitkomst.

In kleine groepen gaan deelnemers onder begeleiding van gespecialiseerde zweminstructeurs aan de slag met verschillende beweegoefeningen in warm water (33 graden). Veel mensen ervaren hierdoor minder pijn, meer kracht en een betere conditie. Zo ook Lydia Pieters uit Olst. “Door een chronische beperking aan mijn nek kan ik veel sporten niet meer uitoefenen. Toch wil ik graag in beweging blijven en ben ik op zoek gegaan naar iets wat ik nog wel kan doen en wat bij me past. Vroeger zwom ik veel, zo kwam ik uit bij hydrotherapie. ”Al drie jaar volgt Lydia wekelijks hydrotherapie bij zweminstructeur Anita in Zwembad Tijenraan. “Door deze groepsles heb ik goed inzicht gekregen in mijn aandoening, leer ik de belastbaarheid van mijn lichaam kennen en wat ik kan versterken. Dit helpt ook bij de acceptatie. Ik voel me zo levend in het water! Het water draagt je als het ware. Ik kan er zelfs weer in hardlopen en voel me een stuk fitter. De groepen zijn klein en er is veel ruimte voor het individu.”

De zweminstructeurs werken bij hydrotherapie actief samen met Fysiotherapie Kracht, gevestigd in het gezondheidscentrum van Sportcentrum Tijenraan. De fysiotherapeuten verzorgen het intakegesprek. Hierbij analyseren zij de klachten en bespreken zij de doelen. Daarnaast zorgen zij voor de bijscholing van de zweminstructeurs. Teamleider zwembaden Joke Derksen: “Door de samenwerking met Fysiotherapie Kracht kunnen we optimale hydrotherapie aanbieden. Door de opwaartse druk van het warme water worden gewrichten nauwelijks belast. Hierdoor kunnen deelnemers oefeningen doen die op het droge niet haalbaar zijn.”


Sportbedrijf Raalte
Zwolsestraat 65
8101 AB Raalte
0572 76 06 00
www.sportbedrijfraalte.nl/hydrotherapie