Gooi de HANDdoek niet in de ring; hulp is dichterbij dan je denkt

799 0

Tatjana Schmitt van Fysiopoint Heino is gespecialiseerd in handtherapie

Gooi de HANDdoek niet in de ring; hulp is dichterbij dan je denkt

Het ongeluk zit soms in een klein hoekje. Een stoeptegel die los ligt, een racefietser die denkt dat de hele weg van hem is en je omver rijdt. Voor je er erg in hebt, lig je op de grond. Het resultaat: een gebroken vinger. Dat is nog wel te overzien, maar helaas is ook een aantal bandjes beschadigd. Eerst is rust het devies, maar wacht niet te lang om naar Tatjana Schmitt van Fysiopoint Heino te gaan. Voor advies, tips en trucs en/of het aanmeten van een spalkje.

Sinds twee jaar heeft ze zich namelijk gespecialiseerd in handtherapie (ook voor pols, onderarm en elleboog). Als één van de weinige fysiotherapeuten in deze regio. “Het bepaalt nu voor zo’n vijftig procent mijn werkzaamheden, maar het liefst breid ik dat uit naar tachtig procent. Dat moet mogelijk zijn omdat ik voor de andere diensten kan terugvallen op mijn collega.”

Ze loopt dus voorop in een tak van de fysiotherapie die de komende jaren ongetwijfeld nog belangrijker wordt. “De hand is misschien wel het mooiste gereedschap dat we bezitten en daarnaast één van de belangrijkste zintuigen. Elke dag hebben we onze handen nodig om te werken, onszelf en elkaar te verzorgen, te sporten, lief te hebben en te communiceren. De handen bepalen dus voor een belangrijk deel hoe jouw lichaam functioneert. Als je daar een probleem hebt, is de balans verstoord. De oorzaak kan liggen in een ongeval, maar ook in een jarenlange verkeerde houding. Het is mijn ambitie om die verschillende puzzelstukjes bij elkaar te brengen.”

Dankzij een extra éénjarige opleiding als handtherapeut en ervaringen in ziekenhuis en fysiotherapiepraktijken is ze goed in staat de hand te leggen op probleem en oorzaak. “Alleen al door de hand vast te pakken, zie je heel veel, maar je moet altijd diverse testen doen. De ene hand is de andere niet. ”Garantie dat de pijn helemaal verdwijnt, is niet te geven, maar het moet in ieder geval mogelijk zijn om met minder pijn te functioneren. “Je moet altijd goed kijken naar hoe iemand zich beweegt en wat het dagelijks werk is. Daarop baseer je ook de adviezen en oefeningen”, aldus Tatjana die graag benadrukt dat je voor de handtherapie geen verwijzing van de huisarts nodig hebt.


Fysiopoint Heino
Dorpsstraat 55
8141 AJ Heino
0572 745 055
info@fysiopointheino.nl
www.fysiopointheino.nl