Boost van zelfvertrouwen door weghalen motorische hindernis

943 0

Kinderfysiotherapie Raalte zet de jeugd weer op het juiste fysieke spoor

Boost van zelfvertrouwen door weghalen motorische hindernis

Situatie 1: een glijbaan in de speeltuin. Het heeft een grote aantrekkingskracht op peuters en kleuters die er direct op afvliegen. Het komt wel eens voor dat er eentje aan de kant blijft staan omdat hij het te spannend vindt. Situatie 2: de schoolomgeving. In de pauze leven de kinderen zich uit met sport en spel, maar één kind is wat onhandig en doet daarom maar niet mee. Situatie 3: de klas. Het lukt een kind maar niet om bepaalde letters te schrijven. De lijntjes zijn te klein en de letters best wel ingewikkeld.

Het zijn drie verschillende situaties die op termijn kunnen leiden tot een sociaal isolement. Moet je dat als ouder maar accepteren omdat het nu eenmaal ‘de aard van het beestje is’? Nee, zeker niet! Schroom niet en neem eens contact op met Kinderfysiotherapie Raalte. Het is namelijk heel goed mogelijk dat het een motorische belemmering is die het prettig meedoen, bewegen en dus ook het zelfvertrouwen in de weg staat. Voor de goede orde: Kinderfysiotherapie Raalte is er niet alleen om een zere knie te behandelen. Ook is het geen doelstelling van de kinderfysiotherapeut om jou te laten uitgroeien tot de snelste van de klas. “Er moet sprake zijn van een duidelijke hulpvraag en we kijken samen naar de haalbaarheid. Die bepaalt ook welke observaties nodig zijn om eventuele motorische belemmeringen op te sporen en welke oefeningen je gaat doen”, vertellen Marije Profijt en Annemarie Duteweerd, de twee gezichten van Praktijk Kinderfysiotherapie Raalte.

Kinderfysiotherapie is een aparte specialisatie binnen de fysiotherapie. Na de basisopleiding fysiotherapie moet je een vervolgstudie van vier jaar volgen en dat is niet voor niets. “Kinderen zitten wezenlijk anders in elkaar dan volwassenen. Zo is het skelet nog niet volgroeid en moeten ze nog allerlei vaardigheden aanleren. En er zijn vaker onbegrepen klachten die een relatie hebben met de motoriek.” Kinderfysiotherapie Raalte werkt vanuit meerdere locaties die kunnen zijn gekoppeld aan een school. “We zijn heel erg vervlochten met het onderwijs. Onze bevindingen gaan vaak ook naar zowel ouders als leerkrachten. De prikkelverwerking (sensorische integratie) kan een onderdeel zijn van de behandeling. Bij het ene kind is het goed om te weten dat je op school een rusthoekje moet creëren, terwijl het andere kind thuis juist meer moet bewegen. Het kind en de omgeving kun je niet los zien van elkaar”, aldus Marije en Annemarie die met kinderen van alle leeftijden werken. De ene keer is het een baby van drie maanden. De andere keer een tiener van 16 jaar.


Kinderfysiotherapie Raalte
Monumentstraat 55a
8102 AK Raalte
0572 35 62 78
info@kinderfysiotherapieraalte.nl
www.kinderfysiotherapieraalte.nl