Lage rugklachten? Trek op tijd aan de bel bij chiropractor!

1163 0

Chiropractie Salland wijst op gevaar dat klachten zich kunnen uitbreiden

Lage rugklachten? Trek op tijd aan de bel bij chiropractor!

Ieder mens heeft wel eens last heeft van pijn in de onderrug. Overbelasting door onge-wone arbeid, verkeerde houding, teveel gesport; er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen. Dan leer je wellicht om het min of meer te accepteren, maar daarin schuilt wel gevaar, weet Danny Smink van Chiropractie Salland. “Trek op tijd aan de bel, want het lichaam is gewend om te compenseren en dan loop je risico op uitbreiding van de klachten.”

Wat hij wil aangeven, is dat het menselijk lichaam eigenlijk een prachtig fenomeen is. Het is in veel gevallen in staat om zelf te herstellen zoals bv na een wondje of na een spierscheuring. Op het moment dat er echter nog schade is of bij onvolledig herstel gaat het lichaam naar compensatie zoeken. Compensatie is minder adequaat dan normaal bewegen. Langdurig compenseren leidt tot abnormale belasting, vaak met uitbreiding van de klachten tot gevolg. “Daarom is het dus zaak om je op tijd te melden.”

Er zijn genoeg mensen met chronische rugklachten die kunnen vertellen dat rugklachten niet vanzelf over gaan. ”Uit onderzoek blijkt zelfs dat 2,3 miljoen Nederlanders te kampen hebben met chronisch lage rugpijn. En bij enkele honderdduizenden landgenoten duren deze klachten zelfs langer dan drie maanden.”
Mede dankzij hun universitaire achtergrond begint de deskundigheid van chiropractors al bij het stellen van een goede diagnose. “De pijn kan zich wel manifesteren in de onderrug, maar het is heel goed mogelijk dat de oorzaak ergens anders ligt. Een goede diagnose is dus essentieel. Als het onderzoek zaken naar voren brengt die niet op het gebied van de chiropractor liggen, dan kan in overleg met de patiënt besloten worden door te verwijzen naar de huisarts voor bijvoorbeeld foto’s en/of bloedonderzoek.”

Smink geeft aan dat chiropractie goed kan samengaan met oefentherapie of goed begeleide fitness. “Als we na een periode van behandelen de normale bewegingsaspecten hebben gecorrigeerd, kunnen stabiliserende en versterkende oefeningen nuttig zijn”, stelt de Mariënheemse chiropractor.


Chiropractie Salland
De Hagebelt 12
8106 BD Mariënheem
0572 – 38 04 08
www.chiropractiesalland.nl