Het Opbouwhuis: voor rust in de zorgverlening én een luisterend oor

1288 0

Nieuw initiatief voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten

Het Opbouwhuis: voor rust in de zorgverlening én een luisterend oor

Als jij plotseling de diagnose kanker krijgt, dan staat jouw leven op de kop. En met jou ook het leven van jouw naasten. Dan heeft iedereen behoefte aan rust en goede communicatie tussen de diverse zorgverleners. De praktijk is echter weerbarstig als behandelaars kilometers van elkaar verwijderd zijn. Het Opbouwhuis in Zwolle wil daar graag verandering in aanbrengen.

Huid- en oedeemtherapeut Marieke voor ’t Hekke is één van de drijvende krachten achter Het Opbouwhuis dat 1 oktober zijn deuren heeft geopend. Opgericht uit – zoals ze het zelf omschrijft – pure noodzaak. “Je ziet dat dit soort situaties regelmatig voorkomen en op een gegeven moment bereik je het punt: en nu is het klaar.” Met haar Lipolymfoedeem kliniek is ze gevestigd in het pand van FysioPlus in Zwolle. Al een aantal jaar is sprake van een fijne samenwerking met de medewerkers die zijn gespecialiseerd in oncologie fysiotherapie. Dat heeft de betrokkenen aan het denken gezet en uiteindelijk is één van de vijftien behandelkamers vrijgemaakt om daar Het Opbouwhuis te realiseren. “Dat zorgt voor korte lijnen voor de betrokken zorgverleners. Als het gewenst is, kan een collega even meekijken. En als het nodig is, vliegen wij een andere zorgverlener in”, aldus Marieke die aangeeft dat de behandelkamer helemaal is opgepimpt om het ware huiskamergevoel te creëren.

Het Opbouwhuis doet veel meer dan het bij elkaar brengen van een aantal therapeuten. Het is ook de plek waar je terecht kunt voor informatie en/of een luisterend oor. “We zijn er van overtuigd dat steeds meer mensen de ziekte kanker krijgen en het ook overleven. Dat betekent dus ook dat er een grotere behoefte komt aan nazorg. En dat begint eigenlijk al bij de diagnose”, stelt Marieke die tot slot aangeeft dat met enige regelmaat ook workshops en masterclasses worden gegeven. Zowel voor de (ex-)kankerpatiënt als partners en kinderen.


Het Opbouwhuis
Middelweg 402
8031 VX Zwolle
038 453 55 03
info@hetopbouwhuis.nl
www.hetopbouwhuis.com