Kaakfysiotherapeut bindt de strijd aan met fysieke problemen én slechte gewoontes

1069 0

Fysiotherapie De Stam is specialist in bijzonder stukje van het vakgebied

Kaakfysiotherapeut bindt de strijd aan met fysieke problemen én slechte gewoontes

Het mooie van werken voor Blakend Salland is dat je de kans krijgt om verhalen te schrijven over vakgebieden waar je tot dat moment het bestaan niet van wist. Een mooi voorbeeld is de kaakfysiotherapie van Fysiotherapie De Stam in Raalte. Een duidelijk onderbelichte kant van de fysiotherapie die toch heel veel kan betekenen voor mensen met specifieke klachten.

Van een vrouw die als gevolg van tanden-knarsen pijnklachten krijgt tot een jonge vrouw die de mond niet ver genoeg open krijgt om tanden te poetsen. En van een man die als gevolg van een tumor in het halsgebied last heeft van verklevingen en littekenweefsel tot een jonge man bij wie de kaak regelmatig op slot vliegt. Het is een bijzonder divers gezelschap dat z’n weg vindt naar de kaakfysiotherapeut bij Fysiotherapie De Stam.

De meesten worden doorverwezen door huisarts of tandarts met wie Fysiotherapie De Stam een goed contact onderhoudt. Steeds meer mensen komen echter ook op eigen initiatief en dus zonder verwijzing. “Sommige mensen hebben al langdurig klachten aan kaak, oor en/of aangezicht. Dat kan natuurlijk een tandheelkundige oorzaak hebben en daar wordt het vaak op gegooid, maar het kan ook komen door slechte gewoontes zoals nagelbijten of veel kauwgum eten”, aldus eigenaren Astrid Veenendaal en Saskia Fühler waarbij met name eerstgenoemde zich bezig houdt met de kaakfysiotherapie. “Het is nu enigszins in opkomst, maar ik ben er al langer mee bezig. Het is fijn als je mensen kunt helpen die misschien al twintig jaar rondlopen met een licht zeurende pijn en niet weten welke weg ze moeten bewandelen. Het is dan natuurlijk wel fijn als je helemaal van de klacht kunt afkomen.”
Mocht je jezelf in het klachtenpatroon herkennen, dan heeft Fysiotherapie De Stam goed nieuws voor je. “Het grootste deel van de cliënten is binnen een periode van drie maanden geheel klachtenvrij. De behandeling bestaat vaak uit bewustwording van overbelastende gewoontes, advies over juiste houdingen, oefeningen en specifieke behandeltechnieken om spieren en gewrichten beter te kunnen laten functioneren.”

Het wordt iets complexer als er ook klachten zijn aan nek (wervels) en hoofd (schedel), maar het grote voordeel is dat bij Fysiotherapie De Stam de kennis en kunde aanwezig is om dit aan te pakken. “Daarom vinden wij het intakegesprek heel belangrijk en daar nemen we ook echt de tijd voor. Je moet weten wat de klachten zijn, maar vooral ook de dieperliggende oorzaak. Een verkeerde houding, overbelasting, te weinig ontspanning, er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen.”


Fysiotherapie De Stam
Lifgerusstraat 1a
8102 GE Raalte
0572 – 35 36 35
info@fysiotherapiedestam.nl
www.fysiotherapiedestam.nl