Damhoeve scoort met zorg in landelijke omgeving

1116 0

Ouderen genieten bij Zorgboerderij Damhoeve van buitenleven en beweging

Damhoeve scoort met zorg in landelijke omgeving

Het zou bijna een schilderij in de stijl van ‘De aardappeleters’ van Vincent van Gogh kunnen zijn. Aan de keukentafel schilt een blinde man de aardappelen, terwijl zijn ‘buurvrouw’ de pitjes er uit haalt. Het is een beeld uit de dagelijkse praktijk bij Zorgboerderij Damhoeve.

De zorgboerderij tussen Heino en Wijthmen richt zich op dagbesteding voor dementerende ouderen en mensen met lichamelijke beperkingen als gevolg van bijvoorbeeld Parkinson of niet aangeboren hersenletsel. De indicatie komt via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de gemeente waar de senior woonachtig is.

De Damhoeve is gevestigd in de gemeente Dalfsen, maar Ina Brinkhuis, Gert van Dam en Marion Zielman leggen voor iedereen de rode loper uit. “We leggen hier het accent op het buiten zijn en bewegen. Het is bewezen dat deze aspecten heel belangrijk zijn om het dementieproces te vertragen”, aldus de drie initiatiefnemers van de zorgboerderij.

Bij de Damhoeve hoef je geen quiz met vogelgeluiden te organiseren of allerlei referenties aan het plattelandsleven te bedenken. De natuur en de dynamiek van het melkveebedrijf kunnen live worden beleefd. “Waarom het zo’n positief effect heeft op de doelgroep? De natuur is herkenbaar, voelt vertrouwd en oordeelt niet”, aldus Ina en Marion die mantelzorgers graag ondersteunen in hun goede werk. “Samen hebben we het doel om deelnemers zo lang mogelijk thuis te laten wonen, dus je bent van harte welkom om een kijkje te nemen, maar bel wel even van tevoren.”


Zorgboerderij Damhoeve
Ganzepanweg 2a
7722 MG Dalfsen
0529 – 40 10 05
damhoeve@hetnet.nl
www.damhoeve.nl