“Maagverkleining is niet hip of lekker gemakkelijk!”

1222 0

Operatie en begeleidingstraject maakte van Marloes Exalto een ander mens

“Maagverkleining is niet hip of lekker gemakkelijk!”

Al vrij gauw in het gesprek geeft Marloes Exalto-Spanjer (40) aan dat ze niet ongelukkig was. Maar haar huidige gemoedstoestand is met een woord als euforisch waarschijnlijk niet eens te beschrijven. Na de maagverkleining, die ze heeft ondergaan bij Vitalys, kliniek voor overgewicht en onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate, heeft ze een nieuw leven gekregen. Ze beschikt over een bijna gezond BMI en kan overal shoppen voor nieuwe kleding. “Vroeger deed ik extra mijn best om er leuk uit te zien. Het is me nu wel duidelijk geworden dat dikke mensen vaak een masker opzetten.”

Ze wil er maar mee aangeven dat je onbewust gaat maskeren dat je zwaarlijvig bent. Ook al ziet de buitenwereld het natuurlijk wel. De eerste stap in de richting van een maagverkleining werd nota bene gezet in de sauna. “Een vriendin zei tegen me dat ik misschien eens moest nadenken over een maagbandje.”

Het bleek de ultieme confrontatie te zijn. “Ik ben eerder al heel veel afgevallen, o.a. met Weight Watchers, super veel sporten en gewoon weinig eten. Maar ja, dan deed ik weer gewoon en de kilo’s kwamen er zo weer bij. Ik heb het heel lang uitgesteld met de gedachte: ‘morgen start ik met het perfecte dieet’.”

Dat perfecte dieet kwam er dus niet en ze meldde zich maar eens bij de huisarts met de vraag of een maagverkleining iets voor haar zou kunnen zijn. “Ik was al een tijdje zoekende, zat niet helemaal lekker in mijn vel. Nadat ik negen jaar geleden van mijn dochter ben bevallen, heb ik reuma gekregen en ben ik minder gaan bewegen en meer gaan eten. Eigenlijk kun je stellen dat ik mijn emoties aan het weg eten was. Met als gevolg dat ik steeds zwaarder werd. In eerste instantie leek mijn BMI (Body Mass Index, rb) niet hoog genoeg om automatisch voor een maagverkleining in aanmerking te komen. Volgens mij moet je een BMI van boven de 40 hebben. Of een BMI van boven de 35 met allerlei gezondheidsklachten.”

De reumaklachten en het feit dat ze niet lekker in haar vel zat, waren toch factoren die een poging rechtvaardigden voor aanmelding bij Vitalys. “Dat voelde wel bijzonder”, weet ze nog. “Want in mijn hoofd voelde ik me ik me nog steeds niet dik genoeg.”

Stok achter de deur

Nadat ze allerlei formulieren had ingevuld, ging ze dus naar de kliniek. “Het was alsof ik een andere wereld terecht kwam. Zo stonden daar bijvoorbeeld grotere stoelen in de wachtkamer. Dat vond ik allemaal best heftig, want nu had ik het gevoel dat ik tot de echt dikke mensen behoorde.”

Om een lang verhaal kort te houden: haar eetpatroon was niet perfect en ze voldeed hierdoor niet aan de harde voorwaarden om in aanmerking te komen voor de maagverkleining. Na aanmelding bij Vitalys kreeg ze als advies dan ook een voorlopig nee. Eerst was het van belang om het eetpatroon te optimaliseren. Zo kwam ze in contact met diëtiste Audry Kleinbussink. Zij is in loondienst bij Diëtistengroep NL met ook in deze regio diverse bezoekadressen, maar heeft een werkplek bij Vitalys in Velp.
De ontmoeting leidde tot een traject van een half jaar waarin Marloes beter is voorbereid op de ingrijpende operatie. Niet zozeer ingrijpend qua duur maar wel qua leven na de operatie. Ze kreeg een datum te horen en kwam in een groep met andere zwaarlijvigen terecht. “Op de dag van de operatie was er zelfs nog twijfel. Op de afdeling van het ziekenhuis kwam ik een hele zware man tegen, ver boven de 200 kilo. Ik woog toen 120 kilo. Dan ga je echt twijfelen. Kan ik niet gewoon proberen om af te vallen?”

Toch besloot ze er voor te gaan, onder andere op basis van informatie tijdens één van de bijeenkomsten waarbij een arts van Vitalys aanwezig was. Hij gaf aan dat het heel moeilijk is om blijvend 10 tot 15 kilo af te vallen. Dat was een eye-opener en meteen een mooie stok achter de deur om wel door te zetten”, geeft de Huissense aan. “De artsen geloofden er in en ik wil graag volop kunnen leven en dat kon ik niet meer. Mijn gewicht beperkte me te veel. De avond voor de operatie heb ik samen met mijn man en dochter bewust geproost op een nieuwe gezonde fase in mijn leven.”

100% overgewicht weg

Het voorbereidingstraject staat in geen enkele verhouding tot de duur van de operatie. Dat is namelijk een redelijk standaard verhaal. De chirurgen van Vitalys voeren op jaarbasis al zo’n 1250 maagverkleinende operaties uit. De operatie vindt plaats in het operatiecomplex van Rijnstate en duurt een half uur tot een uur. “Je krijgt vijf kleine gaatjes in je buik, een centimeter of tien boven de navel. Aan de buitenzijde gebeurt niet zoveel, maar van binnen des te meer. Bij een gastric bypass verkleinen ze de maag tot de omvang van een kiwi en leggen ze een stuk darm om.”

Er waren geen complicaties dus Marloes mocht de volgende dag al weer naar huis. Maar dan begint het pas. De eerste twee weken vloeibaar eten en dan continu opletten met wat en hoeveel je eet. “Bij een gastric bypass wordt direct gewaarschuwd voor het fenomeen dumping. Dat betekent eigenlijk dat je moet uitkijken voor te zoet, te vet of teveel eten. Teveel is ook letterlijk teveel. Een vierde hap yoghurt kun je dan echt niet weg krijgen. En je mag nooit meer tegelijk eten en drinken. Tussen eten en drinken moet je 20 tot 30 minuten wachten. Inmiddels kan ik wel iets meer eten, maar het verschilt per persoon. Je moet doen wat voor jou goed voelt. Verder moet ik de rest van mijn leven speciale vitaminepillen met extra calcium en ijzer innemen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. En ik beweeg veel, zeker als je het vergelijkt met de periode voor de operatie.”

De foto’s van voor en na de operatie zijn het beste bewijs van de metamorfose die ze heeft ondergaan. Je moet echt goed kijken dat het om één en dezelfde vrouw gaat, terwijl de operatie net iets meer dan een half jaar achter haar ligt. “Ik ben nu al bijna 100% van mijn overgewicht kwijt en dat is 45 kilo. Dat lukken er niet veel. Inmiddels weeg ik zelfs minder dan mijn partner en sommige vrienden en dat is – hoewel ik gewicht en cijfers los mag laten omdat ze lang niet alles zeggen – toch heel speciaal…”, zegt ze met een brede grijns.

Nieuwe Ik

Patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan, krijgen vanaf dit jaar standaard twaalf maanden na de operatie van Vitalys een gratis stylingadvies van Nieuwe Ik. Als symbool van een nieuw begin: mooi van binnen, mooi van buiten. Zo voelt het voor haar ook echt. “Ik ben begonnen aan een nieuw leven. Ongelooflijk, maar ik heb ook weer werk gevonden, terwijl ik volledig was afgekeurd. Sinds februari ben ik in dienst bij Nieuwe Ik. Het is een 0-urencontract, maar ik tel weer mee. Mensen kijken ook anders naar me. Het is heel vreemd. Nu moet ik wennen dat ik slank(er) ben en dat ik niet meer hoef na te denken of ik wel in een achtbaan pas”, aldus Marloes die nog altijd bang is voor een terugslag. “Het lijf is geopereerd, maar het hoofd niet”, drukt ze het mooi uit. “Op een gegeven moment kom je ook wel een paar kilo aan, maar dan moet je niet in paniek raken. De maag kan niet meer eten aan, maar de darmen op een gegeven moment wel. De kunst is dus om het stabiel te houden.”

We naderen het einde van het openhartige gesprek. De slotvraag is natuurlijk waarom ze er voor koos haar verhaal aan de buitenwereld te vertellen. “Dat heeft er vooral mee te maken dat een maagverkleining wordt gezien als lekker gemakkelijk of zelfs als hip. Dat is het natuurlijk helemaal niet, dus is het belangrijk om informatie te geven. Alleen was het mij nooit gelukt. Ik had die hulp echt nodig. Begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand overtuigen om het ook te doen. Iedereen moet daarin zijn of haar eigen weg kiezen.”


Diëtisten Groep NL
Van Goghstraat 13
7701 ZL Dedemsvaart
06 – 555 000 22
info@dietistengroep.nl
www.dietistengroep.nl