Paramedisch Team Salland kijkt over grenzen van eigen schutting

675 0

Paramedisch Team Salland kijkt over grenzen van eigen schutting

Hoeveel therapieën, methodes en behandelingen zijn er wel niet voor de oudere doelgroep? Zet ze maar eens op een rijtje en je valt waarschijnlijk van verbazing van de stoel. Allemaal gericht op een klein onderdeel van de gezondheidszorg en het welzijn van ouderen. Maar, je bereikt zoveel meer als je het aandurft om samen te werken. Dat is althans de ervaring van het Paramedisch Team Salland.

Durf het aan om over de grenzen van je eigen schutting te kijken. Dat is de boodschap die Dorothé Groen van Logopediepraktijk Salland aan de buitenwereld en haar collega’s uit de zorg wil verkondigen. Met drie andere paramedische praktijken (Ergotherapie Salland, Fysiotherapie Salland en Diëtisten Groep NL) heeft ze de handen ineen geslagen. “Onze conclusie was dat de zorg voor ouderen beter moet en kan. We kennen elkaars vakgebied en een vlotte en betere afstemming leidt tot betere zorg voor de cliënt.”

Het mooie is dat de vier paramedische praktijken zelf het initiatief hebben genomen voor de oprichting van het Paramedisch Team Salland. Op basis van een gevoel en de ervaringen vanuit de praktijk. Zoiets is natuurlijk het best te illustreren met een voorbeeld. “We hebben iemand in behandeling gehad die herstellende was van slokdarmkanker en daardoor problemen had met slikken. De diëtiste heeft meneer advies gegeven over voeding en inname van voldoende calorieën. De logopedist heeft adviezen en training gegeven met betrekking tot het slikken en de tijdstippen van eten. En de ergotherapeut heeft een ergonomische stoel aangeraden. Dat zorgt voor een betere houding en tevens vermindering van de slikklachten.”

De samenwerking – die van harte is ondersteund door de zorgverzekeraar ENO (Salland Verzekeringen) – heeft er onder andere toe geleid dat medewerkers van de vier partners alerter zijn op bepaalde klachten en symptomen. En daardoor eerder één van de andere praktijken inschakelen. “Het heeft echt meerwaarde”, constateert Dorothé.

De samenwerking is vorig jaar zelfs officieel geworden met de oprichting van een coöperatie. “Daaruit mag je afleiden dat we de intentie hebben om het voort te zetten en uit te bouwen. Andere disciplines zijn meer dan welkom. Zo schuiven casemanagers en thuiszorgorganisaties ook regelmatig aan bij ons maandelijks overleg en zijn we in gesprek met huisartsen en geriatrische artsen.”


Diëtisten Groep NL
06 – 555 000 22

Ergotherapie Salland
06 – 450 428 77

Fysiotherapie Salland
0572 – 35 10 40

Logopediepraktijk Salland
0572 – 35 11 00