Oudere voet heeft behoefte aan stabiliteit, steun en comfort

891 0

Oudere voet heeft behoefte aan stabiliteit, steun en comfort

Zelfredzaamheid! Als het in de gezondheidszorg gaat om de doelgroep ouderen is dat toch wel het sleutelwoord. Voor de podotherapeuten, die zich richten op senioren, is dat niet anders. Het loopt als een rode draad door hun werk. “Ook al voel je je als oudere nog behoorlijk fit, een kleine onhandigheid als het stoten van een teen kan voor veel ellende zorgen”, zegt Kim ter Haar van Innofeet.

Ze heeft bewust voor deze specialisatie gekozen omdat het meer kennis vergt op het gebied van bepaalde aandoeningen en de geestelijke gesteldheid van ouderen en ook meer verlangt van haar sociale vaardigheden. “Het is belangrijk om een behandelomgeving te creëren waarin de oudere zich veilig en thuis voelt. Indien noodzakelijk en gewenst kunnen we ook huisbezoeken doen. Die vraag is echt groeiende”, weet Kim die ook graag de samenwerking opzoekt met bijvoorbeeld huisartsen, (geriatrische) fysiotherapeuten, pedicures en thuiszorg door middel van OZO verbindzorg. Zowel vakinhoudelijk als communicatief. Alles in het belang van de cliënt en alles gericht op de uitdaging zelfredzaamheid (terug) te brengen.
Laten we even voortborduren op de situatie met het stoten van de teen. Die teen kan bijvoorbeeld anders gaan staan waardoor wel actie moet worden ondernomen. “Als podotherapeut is het dan belangrijk om advies te geven welke schoenen het best kunnen worden gedragen en we kunnen eventueel een orthese (teenstukje ter correctie van de opgelopen afwijking, rb) maken.”

De podotherapeuten van Innofeet merken steeds vaker dat ze worden ingeschakeld voor allerlei hulpmiddelen die ze in eigen beheer kunnen maken. Dat kan zowel verlichting als verbetering geven. Bij pijnlijke tenen, maar zeker ook bij specifieke klachten als klauw- en hamertenen. “Waar je ziet dat het bij jongeren vooral draait om correctie, gaat het bij de oudere doelgroep juist om stabiliteit, ondersteuning en comfort. Dat is niet zo vreemd, want je voeten beginnen door te zakken en er is minder sprake van vet onder de voet. Gelukkig zijn de schoenen van tegenwoordig wel van betere kwaliteit.”

Kim merkt aan den lijve wat het kan betekenen voor senioren om beter te kunnen lopen. “Langer blijven lopen is langer zelfredzaam en betekent langer thuis blijven wonen. Als je aan huis gekluisterd bent, kan de wereld ineens heel klein worden.”


Innofeet
Simon Stevinweg 13
8013 NA Zwolle
088 – 031 3000
info@innofeet.nl
www.innofeet.nl