Fysiotherapie anno 2018: filmen, appen en posten

920 0

Fysiotherapie anno 2018: filmen, appen en posten

Natuurlijk mag je van fysiotherapeuten verwachten dat ze hun parate kennis regelmatig bijspijkeren. Natuurlijk moet ook hun apparatuur up to date zijn. Maar, mag je verwachten dat ze op de moderne toer gaan door te appen met patiënten, filmpjes te maken en berichten te posten op social media? Vraag het Fysiotherapie Olst en het antwoord is drie keer ja!

En de medewerkers brengen het ook al in de praktijk. Zo wordt regelmatig gebruik gemaakt van WhatsApp om contact te onderhouden met de patiënten. “Het gebeurt meer dan eens dat ik een appje krijg van een patiënt dat hij/zij last heeft van een bekende of nieuwe klacht. Dan probeer je ze zo goed mogelijk advies te geven, maar je kunt natuurlijk geen screening doen. Wanneer nodig kunnen we daarvoor ook via WhatsApp een afspraak inplannen”, aldus Berend Wantia die de vergrote bereikbaarheid ziet als een uitvloeisel van de moderne tijd. “De huidige tendens is dat je ook in de avonden en op zaterdag beschikbaar moet zijn.”

Fysiotherapie Olst wil ook een impuls geven aan de website en de berichtgeving via social media. Wellicht dat hiervoor soms ook een filmpje kan worden gebruikt, al moet je de privacy wel goed in de gaten houden.“Sowieso is het belangrijk om de balans te vinden tussen de moderne communicatiemiddelen en het persoonlijk contact”, vindt de fysiotherapeut.

Neus op de feiten

Feit is wel dat in Olst al gretig gebruik wordt gemaakt van de mobiele telefoon om bijvoorbeeld het looppatroon van een patiënt op de lopende band te filmen. “We willen graag een stap extra zetten en de eventuele afstand met de patiënt verkleinen. Het helpt onszelf om een goed beeld te krijgen en de patiënt kan het desgewenst in de mail of via de app ontvangen om het thuis nog eens rustig na te kijken.”

Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij Claudia IJsenbrand die met een spierscheuring in de kuit (voor de derde keer en nu echt goed gescheurd) bij Fysiotherapie Olst terecht kwam. Ze vond het enigszins ongemakkelijk haar eigen filmpje te bekijken, maar is wel goed met de neus op de feiten gedrukt. “Ik heb me nooit gerealiseerd hoe slecht mijn houding is tijdens het hardlopen. Ik was meer bezig met de afstand dan met de houding. Sinds 2,5 jaar ben ik ook weer begonnen met handballen, beiden drie keer in de week. Een explosieve- en een duursport. Dat blijkt ook niet goed samen te gaan. In wezen heb ik mijn eigen spierscheuring veroorzaakt. Nu leer ik weer opnieuw hardlopen en dankzij een nieuw filmpje zie ik al dat de houding is verbeterd.”


Praktijk voor Fysiotherapie Olst
Watertorenstraat 8
8121 BR OLST
WhatsApp: 06 – 11 48 45 48
0570 – 56 15 99
info@fysiotherapie-olst.nl
www.fysiotherapie-olst.nl