Ontdekkingstocht naar eten met de juiste voedingsstoffen

1014 0

Ontdekkingstocht naar eten met de juiste voedingsstoffen

Ze geeft grif toe dat ze zelf wel eens een maaltijd overslaat en dat soms meerdere keren per week. Waar alle deskundigen over elkaar heen vallen om te verklaren dat je nooit het ontbijt mag missen, is Leonie Oldemaat duidelijk een andere mening toegedaan. “Voor het hervinden van de balans van de bloedsuikerspiegel en de vetverbranding is het juist gezond. Ook heb je zelf in de hand hoe je je lichaamscellen voedt.”

Voeding heeft volgens haar ook te maken met goed voor jezelf zorgen. Met andere woorden: “Als je gezonde producten eet en daar blij van wordt, heeft dat een positief effect op jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Ons huidige eetpatroon is met name gericht op snelheid en kant en klaar producten. Dit patroon kan er voor zorgen, dat je heel gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht komt. Je slaapt slechter, voelt je minder fit en langzaam komen er allerlei klachten.”

Leonie is orthomoleculair voedingsdeskundige en ook epigenetisch therapeut. Moeilijke termen voor soms eenvoudige levenslessen die ze in cursus- en workshopvorm aanbiedt in haar woning annex praktijkruimte in het buitengebied van Nieuw Heeten. Waar ze de cursisten handvatten aanreikt om zelf de verantwoordelijkheid te kunnen nemen op weg naar een gezonder voedingspatroon. Geen schijf van 5, maar kijken naar eten waar voedingsstoffen in zitten. “Dan word je ’s morgens fitter wakker, heb je meer energie, klachten verminderen en je bent meer ontspannen. Vergelijk het maar met een auto die op benzine rijdt. Daar doe je toch ook geen diesel in?”

Een leuker leven

Leonie neemt cursisten graag mee op een soort ontdekkingstocht die start bij een nadere kennismaking met het menselijk lichaam. “Ik leg uit hoe het lichaam werkt en wat het effect is van bepaalde producten. Simpele handvatten voor een beter voedingspatroon. Dat de bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld wordt beïnvloed door graanproducten, dat graan ook ontstekingsbevorderend kan zijn en dat eiwitten en goede vetten je juist weer kunnen laten opknappen. Het draait dus om de balans en het is goed om de voedingsstoffen af te wisselen.”
Ze heeft het proefondervindelijk ervaren. Nadat ze vroeger regelmatig met maag- en darmklachten werd geconfronteerd, probeerde ze diverse gezonde eetpatronen en gerechten uit. Met succes, want de lichamelijke problemen zijn verdwenen. “We zijn hier niet op aarde om klachten te hebben”, geeft ze met een glimlach aan. Om er meteen aan toe te voegen dat je eigenlijk op de basisschool al zou moeten leren hoe je jezelf kunt voeden.

In de loop der jaren heeft Leonie veel kennis en ervaring verzameld, maar dat wil ze niet als een schooljuffrouw over haar cursisten uitstorten. “Door inspiratie te geven en inzichten te bieden is het de bedoeling dat de cursisten bewuster worden en de verantwoordelijkheid in eigen hand kunnen nemen. Als je fitter bent, heb je gewoon een leuker leven.”


Leonie Oldemaat
Haarlesedijk 16 A
8112 PD Nieuw Heeten
06 – 81 49 62 12
info@leonieoldemaat.nl
www.leonieoldemaat.nl