Oedeemtherapie na borstkanker: weldaad voor lichaam én geest!

725 0

Oedeemtherapie na borstkanker: weldaad voor lichaam én geest!

Stel je de volgende situatie voor: je wordt getroffen door borstkanker. Het slechte nieuws wordt gevolgd door het bericht dat je met bestraling en chemotherapie goed kunt worden behandeld. Na de laatste behandeling verlaat je het ziekenhuis met een optimistisch gevoel, maar dan merk je dat je last blijft houden van een pijnlijk litteken of een volle borst. Het ziekenhuis geeft aan dat het klachten zijn die er bij kunnen horen.

Betekent dit dat je er maar mee moet leren leven? “Nee”, zegt Iris Nieuwenhuis luid en duidelijk. Ze kent de klachten als geen ander, want ze is inmiddels tien jaar oedeemtherapeut en mede-eigenaar van Huid- en Oedeemtherapie Salland met praktijken in Raalte, Zwolle en Ommen. En oedeemtherapie (gericht op het verminderen van vocht en huidklachten) heeft een zalvende werking. “Deze therapie kan het dagelijkse leven een heel stuk aangenamer maken”, weet ze.

Andere bekende klachten na operatie en bestralingen kunnen zijn een pijnlijke arm, dat je beperkt bent in je bewegingen, dat kleding niet goed meer zit en het slecht op die kant kunnen slapen. Helaas komt het nog te weinig voor dat de oedeemtherapeut wordt gevonden. “Het is echt een ondergeschoven kindje”, stelt Iris die mede daarom samen met Fysiotherapie Salland het Oncologisch Team Salland heeft opgericht.

Tijdens het intakegesprek voor de oedeemtherapie is het belangrijk de ziektegeschiedenis, de hulpvraag en het pijngebied in beeld te hebben. “In die gesprekken ben je zowel therapeut als coach. Je merkt dat vrouwen echt hun ei kwijt moeten. Kanker is toch een traumatische ervaring en zo’n gevoel kan keihard terug komen.”

Qua behandeling maakt Huid- en Oedeemtherapie Salland gebruik van complexe compressie. “Daarmee zet ik druk op lichaamsdelen die lastig te behandelen zijn.” Zwachtelen zou normaliter ook een goede behandelingsmethodiek zijn, maar dat is voor dit gebied ook moeilijk, dus wordt soms een drukhemd gebruikt. “Het is bedoeld om het vocht weg te krijgen en te houden”, aldus Iris die eerlijk en realistisch is richting haar klanten. “De bedoeling van oedeemtherapie is dat de klachten draaglijk worden en dat de vrouw leert om het zelf te managen.”

Huid- en Oedeemtherapie Salland
Raalte, Zwolle en Ommen
038 – 422 21 78
info@huidenoedeemtherapie.nl
www.huidenoedeemtherapie.nl
www.oncologieteamsalland.nl