Melk voor mensen die geen melk kunnen drinken

1089 0

Melk voor mensen die geen melk kunnen drinken

Er is best een grote groep mensen die geen melk kan drinken omdat het lichaam er niet goed op reageert. Natuurlijk zijn er allerlei alternatieven te koop, maar het blijft surrogaat. Wat zou het toch fijn zijn wanneer een oplossing voorhanden is waarbij je gewoon van echte melk en zuivelproducten kunt genieten en er dus een einde komt aan de problemen die je van koemelk ondervindt.

Is dat een utopie? Lang waren we geneigd bevestigend te antwoorden, maar als de nood hoog is, is de oplossing nabij: zuivel van A2 koeien. Dit zijn koeien met een ander DNA en daardoor produceren ze melk met een andere eiwitstructuur. Zijn het zeldzame koeien? “Nee, niet echt. Naar schatting bestaat de veestapel in Nederland voor zo’n 25 procent uit zuiver A2 koeien”, vertelt Jaco Visscher, samen met zijn vrouw Roelien eigenaar van Erve Slendebroek.

Hun even buiten Laag Zuthem gelegen bedrijf produceert de A2 zuivel. “We stonden voor de keuze om mee te gaan in de schaalvergroting of op zoek te gaan naar een manier ons te onderscheiden. We zijn bij de tweede mogelijkheid uitgekomen.”
“De A2 zuivel trok onze aandacht”, vervolgt hij. “Roelien heeft een glutenallergie en we weten dus uit ervaring hoe vervelend het is om daar bij de maaltijden altijd rekening mee te moeten houden. Hetzelfde geldt voor gezinnen waarbij één persoon of zelfs meerdere personen geen melkproducten kan c.q. kunnen verdragen. Onze gedachte was dat het toch mooi zou zijn om een product op de markt te brengen waarmee we dit probleem uit de wereld helpen. Zuivel voor iedereen!”

Allergenen

Om op Erve Slendebroek 100% A2 melk te produceren, is van alle koeien het DNA onderzocht en is de veestapel geselecteerd op het A2 gen. Door het gebruik van de juiste stieren is het niet moeilijk om de veestapel in de toekomst zuiver A2 te houden. “Het bijzondere van A2 zuivel is dat de vertering net iets anders verloopt dan van reguliere melk.”
Reguliere melk bestaat voor ca. vijftig procent uit melk van het andere eiwittype, A1 genoemd. Bij de vertering van A2 melk in ons lichaam komen namelijk geen restjes, zogenaamde allergenen, in de bloedbaan. Hierdoor kunnen onze zuivelproducten echt het verschil maken voor mensen die moeite hebben met de vertering van melk en melkproducten”, aldus Visscher die vanuit het hele land – zowel agrariërs als niet-agrariërs – de ogen op zich gericht weet. Erve Slendebroek is tot op heden in Nederland namelijk de enige A2 zuivelproducent met een groot assortiment ambachtelijk gemaakte boerenzuivelproducten, zoals karnemelk, boter, hangop en diverse soorten yoghurt en vla.

Natuurlijke kringloop

De keuze om het bedrijf in te richten op de productie en verkoop van A2 zuivelproducten is een keuze die voortvloeit uit de wens om onderscheidend te willen zijn. Maar je kunt ook heel goed stellen dat Erve Slendebroek zowel de mens als de natuur hoog in het vaandel heeft staan. Ga met Jaco Visscher in gesprek en je hoort een prachtig verhaal over de natuurlijke kringloop van het bedrijf. “Het is het fundament van ons bedrijf”, zegt hij zonder dralen.

In een notendop betekent dit dat op Erve Slendebroek veel aandacht wordt besteed aan het bodemleven en aan biodiversiteit. Kunstmest wordt niet meer gebruikt. “We streven er naar de koeien een gevarieerd grasmenu aan te bieden. Dat wil zeggen dat we in onze weiden niet alleen diverse grassoorten maar ook diverse kruiden laten groeien. We noemen dit het Saladebuffet. Het doel is gezond voer te produceren met een hoge voedingswaarde en veel mineralen. Mineralen zijn immers belangrijk voor een goede weerstand bij mens en dier. Het is de basis voor smakelijke en gezonde melk met goede vetzuren zoals Omega3 en meer vitaminen en mineralen”, aldus Jaco die tot slot aangeeft dat Erve Slendebroek ook met plezier gebruik maakt van het bedrijfssysteem ‘Natuurlijk Werken’. “Zodra de omstandigheden het toelaten, gaan de deuren van de stal open en de koeien de wei in. Niet voor een paar uur per dag, maar als er voldoende gras groeit zowel overdag als ’s nachts.”


Erve Slendebroek
Kanaalweg 20
8013 PC Zwolle
0529 – 401 908
info@erve-slendebroek.nl
www.erve-slendebroek.nl