Zozijn beweegt mee!

742 0

Zozijn beweegt mee!

Mensen met een verstandelijke beperking? Die komen het best tot hun recht in een instelling zodat niemand er last van heeft. Ooit is er een tijd geweest dat dit – heel zwart-wit gesteld – misschien wel de manier van denken was. Gelukkig ligt deze tijd heel ver achter ons en krijgen cliënten van Zozijn ook buiten de muren van de woonvorm alle ruimte voor beweging en inspiratie.

Het mooiste voorbeeld is het project ‘Samen voor de buurt’ waarin Zozijn samen optrekt met Landstede Welzijn, RIBW en Dimence. “Iedere maandag trekken we vanuit ons gebouw aan de Kemphaan de wijk in om spullen zoals lege flessen in te zamelen. De cliënten vinden het helemaal geweldig om klusjes te doen. Het geeft ze een gevoel van eigenwaarde, maar tegelijk zijn ze lekker in beweging. Het gaat zo goed dat we op donderdag met onze eigen cliënten hetzelfde zijn gaan doen.”

Meer ruimte en dus meer mogelijkheden voor beweging hebben een positief effect op mensen met een verstandelijke beperking. “Zo is tijdens de nieuwbouw ook ons beweegpad ontstaan waarvan veel cliënten gebruik maken”, vertellen managers Jacquelien van Brink en Erik Bötzel die iedere dag met eigen ogen het positieve effect zien. Niet alleen in de gesteldheid van de cliënten (ze zitten beter in hun vel en hebben daardoor meer kwaliteit van leven), maar ook in de inzet van personeel (minder meldingen).

Het past allemaal in de filosofie om de cliënten meer vrij te laten. Kijk ook niet gek op als je na de entree aan de Kemphaan oog in oog staat met een cliënt die je aan alle kanten bekijkt zonder wat te zeggen. Eerlijk is eerlijk, het is even wennen, maar tegelijk heeft het iets warms. Je weet meteen waar je bent. Of zoals Erik en Jacquelien het onder woorden brengen: “Je proeft aan alles dat dit het gebouw van de cliënt is en dat is eigenlijk wel heel mooi. Al moet je van tevoren natuurlijk wel goed inschatten wat de risico’s zijn.”

Het beweegpad wordt veel gebruikt en hetzelfde geldt voor de beweegzaal. “Hier kunnen de cliënten samen bewegen, bijvoorbeeld op muziek zoals dat elke vrijdagmiddag gebeurt”, aldus Jacquelien en Erik die spreken van een meer dan behoorlijk beweegaanbod bij Zozijn. Op de vrijdagen wordt in samenwerking met een klas van Landstede een bewegingsaanbod gedaan. Zo is er o.a. de mogelijkheid om paard te rijden (bij IVOOR) en te zwemmen (bij Tijenraan).


Zozijn
Kemphaan 25
8103 GP Raalte
088 – 57 53 000
info@zozijn.nl
www.zozijn.nl