De leefstijlcoach houd je graag een spiegel voor

918 0

De leefstijlcoach houd je graag een spiegel voor

De tekst die bij haar aan de muur hangt, slaat de spijker fantastisch op z’n kop: ‘If you can dream it, you can do it’. Als je er over droomt, kun je het realiseren. Toch is de praktijk weerbarstig, want ergens tussen de fases van dromen en realiseren gaat het bij mensen vaak mis. Zeker waar het gaat om verandering van de leefstijl. Een personal- of leefstijlcoach kan je er heel goed bij helpen.

Barbara Morrenhof van Vitalé Voeding- en Leefstijlcoaching uit Heino is één van de mensen die zich in deze functie heeft verdiept en ontwikkeld. “Het grootste misverstand? Dat mensen denken dat de hulpvraag altijd voortkomt uit overgewicht en de wens om af te vallen. Ik zie bijvoorbeeld ook sporters die met bepaalde voeding prestaties willen verbeteren, kinderen en dertigers die met hun drukke leven toch een gezonde leefstijl willen.”

We voegen er zelf nog een misverstand aan toe: dat een personal coach alleen voor de rich and famous zou zijn. “Vijf jaar geleden was het in Salland inderdaad nog een behoorlijk taboe, maar dat is snel aan het veranderen. Zeker als ze merken dat ik ook gewoon werk vanuit een ruimte aan huis, is de drempel al een stuk lager.”

‘Het is goed om je valkuilen inzichtelijk te hebben’

De leefstijlcoach heeft eigenlijk meerdere rollen. Eerst ben je een soort klankbord, dan ben je degene die de cliënt een spiegel voor houdt en uiteindelijk toch ook die stok achter de deur waarom mensen daadwerkelijk proberen patronen te doorbreken. En soms moet je ook die figuurlijke schop onder de kont geven. “Ik vraag om een dagboek bij te houden. Dan komen altijd bepaalde knelpunten naar voren en het is goed om die valkuilen inzichtelijk te hebben. Vervolgens probeer je met kleine stappen om die momenten te doorbreken.”

In deze hectische maatschappij, waarin we van hot naar her vliegen, is het gebrek aan tijd vaak een issue waardoor problemen ontstaan. De leefstijlcoach kan je weer op het juiste pad krijgen qua voeding, beweging, voldoende slaap en de balans tussen inspanning en ontspanning. “Het grappige is dat we soms ook samen constateren dat het eigenlijk heel goed gaat. Dan heeft de persoon in kwestie gewoon even de bevestiging nodig”, aldus Barbara die tot slot aangeeft dat begeleiding door een leefstijlcoach in alle pakketten van de zorgverzekering is opgenomen.


Vitalé voeding en leefstijlcoaching
Zwolseweg 79
8141 EA Heino
0572 – 366764
info@vitaleheino.nl
www.vitaleheino.nl