Het Centraal Hart: een ontmoetingsplek voor alle bewoners uit de wijk

699 0

Het Centraal Hart: een ontmoetingsplek voor alle bewoners uit de wijk

Op de locatie van De Hartkamp in Raalte is drie jaar geleden het woonservicegebied Raalte-Zuid ontwikkeld. De gemeente Raalte vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Woonservicegebieden dragen hier aan bij. Raalte telt er drie, waarvan de locatie op de Hartkamp, genaamd het Centraal Hart, er één is. Henny Hoeksma van Carinova: “Het doel van het Centraal Hart is het realiseren van een ontmoetingsfunctie en het leggen van verbindingen met de wijk. Dit zorgt ervoor dat mensen zelfstandig hun leven kunnen blijven leven op een plek waar ze zich thuis voelen. Het Centraal Hart bevindt zich in het Grand Café van De Hartkamp en ziet eruit als een gezellige woonkamer met tafels, banken, een biljarttafel en gratis koffie en thee voor iedereen. Het dient als ontmoetingsplek voor de bewoners van De Hartkamp en als buurtcentrum voor alle bewoners van de wijk Raalte-Zuid.”

“Wekelijks worden er meerdere activiteiten georganiseerd, zoals bingo, schilderen, klassieke muziek en koersbal. We zien dat hier enthousiast op wordt gereageerd, door zowel de buurt als door de bewoners van De Hartkamp. De activiteiten worden door en voor de wijk georganiseerd. Sinds de opening in 2015 weten steeds meer mensen ons te vinden. Naast de activiteiten kun je hier ook terecht voor een lekker kopje koffie of thee. We zien hier bijvoorbeeld veel mensen die halverwege hun wandeling even pauze houden. Voor de bewoners van De Hartkamp, wat onder andere de functie van verpleeghuis heeft, biedt het ook voordelen. Het wekelijkse kopje koffie wat ze, toen ze nog thuis woonden, met de buurman dronken kan nu gewoon doorgaan in het Centraal Hart. Op deze manier voelen ze zich meer betrokken bij de samenleving.” 

‘Door deze samenwerking kunnen we elkaar versterken’

Landstede, het RIBW en Carinova geven samen invulling aan het Centraal Hart. “Door deze samenwerking kunnen we elkaar versterken. Cliënten van het RIBW kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan activiteiten van Carinova, andersom geldt dat natuurlijk ook. Zo creëren we meer aanbod voor onze cliënten. We houden ook de signalen uit de wijk nauwlettend in de gaten. Als we iemand tegen komen die thuis vereenzaamd proberen we die persoon te betrekken bij onze activiteiten in het Centraal Hart. In overleg met onze vrijwilligers worden de mensen gehaald en gebracht. Zo ontstaan er nieuwe sociale contacten.”


Centraal Hart
Jan van Arkelstraat 15
8101 EN Raalte
vrijwilligerscentraalhart@carinova.nl
www.centraal-hart.com