Sportpodotherapeut kijkt niet alleen naar de voeten

1176 0

Sportpodotherapeut kijkt niet alleen naar de voeten

Als leek kun je er wel iets bij voorstellen dat een sportpodotherapeut voetballers anders benadert dan handballers, maar dat er ook binnen dezelfde sport verschillen zijn, is geen gesneden koek. “Het is zeker geen ‘one size fits all’. Een hoekspeelster bij de handbal belast de voeten anders dan een cirkelspeelster”, aldus Anja Kamphuis, één van de sportpodotherapeuten bij Innofeet voorheen bekend als Voetencentrum Nijenhuis.

Een misverstand is misschien dat de sportpodotherapeut alleen naar de voeten kijkt, maar niets is minder waar. Ook klachten die uit een afwijkend functioneren van de voeten kunnen voortkomen (enkel-, knie-, heup- en lage rugklachten) worden behandeld door de sportpodotherapeut. “Eerst hebben we een vraaggesprek om de historie van de persoon in beeld te brengen. Wat zijn de blessures geweest, is er sprake van één of meerdere breuken en wat is het medicijngebruik”, vertelt Anja die aangeeft dat Innofeet over de vloer komt bij diverse topsporters zoals de handbalsters van Dalfsen en Kwiek en de voetballers van PEC Zwolle, maar dat ook beginnende sporters en wandelaars welkom zijn. “En alles wat er tussen zit.”

‘Het is zeker geen ‘one size fits all’

Na het intakegesprek wordt de houding onder de loep genomen. “Hoe staat het lichaam, bekeken vanuit het standpunt van de voet. Is er sprake van een bepaalde blokkade, dan kijken we via een functieonderzoek naar de status van de gewrichten. En er volgt een loopanalyse die ook op video wordt opgenomen. In slow motion wordt naderhand bekeken wat de loopstijl is. Om de druk op de voeten te meten tijdens het lopen en staan, wordt gewerkt met een computergestuurd drukmeetplatform. De drukplekken en impulsen onder de voeten worden digitaal geregistreerd en op deze manier in beeld gebracht. Er is altijd een verklaring, maar om de oorzaak te vinden, moet je eerst allerlei zaken uitsluiten. Uiteindelijk zit het probleem vaak in een afwijkende biomechanica, de ondergrond, het schoeisel of een combinatie van deze factoren. Graag willen we dan ook de schoenen zien. Zowel de sportschoenen als de dagelijkse schoenen.”

Een verwijzing is niet meer nodig om bij een sportpodotherapeut terecht te komen, maar dat wil niet zeggen dat samenwerking met andere vertegenwoordigers van de gezondheidszorg wordt uitgesloten. Integendeel zelfs, de multidisciplinaire samenwerking is de laatste tijd alleen maar uitgebreid en beter geworden. “De cliënt staat centraal en de kwaliteit van de zorgverlening staat voorop”, stelt Anja voor de duidelijkheid.


Innofeet
Simon Stevinweg 13
8013 NA Zwolle
088 – 031 3000
info@innofeet.nl
www.innofeet.nl