Het is belangrijk dat ouderen zelf de regie in handen houden

880 0

Het is belangrijk dat ouderen zelf de regie in handen houden

Veel ouderen gaan één of meerdere dagen per week naar een dagbesteding. De vraag naar dagbesteding zal in de toekomst alleen maar toe nemen, omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Niet iedereen is hetzelfde en om op de verschillende behoeftes in te spelen is het belangrijk dat er een gevarieerd aanbod aan dagbesteding is. Op de Damhoeve aan de N35 bij Hoonhorst vind je een niet alledaagse dagbesteding. Ina Brinkhuis vertelt er meer over.

“De Damhoeve is een kleinschalige zorgboerderij waar we voor ouderen dagbesteding aanbieden. Ouderen krijgen vaak te maken met beperkingen, waardoor ze zelf steeds minder in de hand hebben. Wij proberen dat tegen te gaan, ouderen kunnen namelijk zelf bepalen wat ze bij ons doen. We kijken samen naar wat iemand nog kan, waar hij of zij plezier aan beleeft en voldoening uit haalt. Zo houden ze zelf de regie in handen. Op de zorgboerderij hebben we geen grote groepsactiviteiten. Doordat we tussen de middag warm eten zijn er de nodige huishoudelijke taken. Ouderen kunnen bijvoor-beeld aardappelen schillen of gehaktballetjes draaien. Ze kunnen ook helpen in de bloementuin of groente oogsten in de groentetuin. Daarnaast kunnen ze in de werkruimte creatief bezig zijn of gewoon een spelletje spelen. Ouderen komen ook graag in beweging om buiten een kijkje te nemen, er zijn diverse dierenweides waar altijd wat te zien is. Kortom: er zijn genoeg mogelijkheden om zorg op maat te bieden. We merken dat ouderen graag nuttig willen zijn en hun steentje willen bijdragen. Zo blijven ze onderdeel van de samenleving. Gezien worden en persoonlijke aandacht is daarbij erg belangrijk.”

“Ouderen kunnen één tot vier dagen per week bij ons terecht. De Damhoeve is er voor ouderen die kampen met lichte desoriëntatie in tijd en ruimte, tot weinig activiteit meer komen of moeite hebben om structuur aan hun dag te brengen. We zijn er ook voor ouderen die behoefte hebben aan sociale contacten, we willen voorkomen dat ze in een isolement terecht komen. Vaak komen ouderen via Thuiszorg of de mantelzorger bij ons terecht. Het is mooi dat ouderen steeds langer thuis kunnen blijven wonen, maar er wordt wel meer van de mantelzorger gevraagd en dat moet wel haalbaar zijn. Door een paar dagen dagopvang te bieden kunnen we de mantelzorger ontlasten. In overleg met de mantelzorger zorgen we ervoor dat de oudere wordt gehaald en gebracht.


Zorgboerderij Damhoeve
Ganzepanweg 2a
7722 MG Dalfsen
0529 – 40 10 05
info@damhoeve.nl
www.damhoeve.nl