Houd de voeten in goede conditie

703 0

Houd de voeten in goede conditie

Om goed te kunnen bewegen is het van groot belang dat je voeten in goede conditie zijn. “Het zijn juist de voeten die groot risico lopen om in de problemen te raken door diabetes (suikerziekte)”, aldus Leonie Nijenhuis, diabetes podotherapeut.

“Door diabetes kan er schade ontstaan aan de zenuwen, bloedvaten en gewrichten. Wanneer zenuwen niet meer goed werken, wordt het gevoel in de voeten minder. Dit ontstaat vaak zonder dat mensen het merken. Het staan op iets scherps of een te hoge temperatuur van bijvoorbeeld een douche of kruik wordt niet meer gevoeld. Wondjes en blaren kunnen dan makkelijk ontstaan.”

“Om een wond te laten genezen is een goede doorbloeding in de voeten nodig”, weet Leonie. “Door het aanvoeren van bloed worden er bouwstoffen voor wondgenezing en afweerstoffen tegen infecties op de plaats van de wond gebracht. Wanneer de doorbloeding is verminderd door slagaderverkalking ontstaan wonden die heel slecht genezen, waardoor er soms diepe infecties ontstaan met helaas soms een amputatie als gevolg.”

“Een dagelijkse controle van je voeten is dan ook erg belangrijk wanneer je diabetes hebt”, adviseert Leonie. “Kijk vooral naar rode plekjes, donkere verkleuringen in eelt, verweking tussen de tenen (mensen met diabetes hebben een grotere kans op schimmelinfecties aan de voeten). Vergeet vooral de onderkant en tussen de tenen niet. Wanneer je dit zelf niet (meer) kunt zien laat dan iemand uit de omgeving regelmatig naar de voeten kijken of gebruik een spiegeltje. Bezoek met regelmaat de podotherapeut en gespecialiseerde medisch pedicure voor de structurele zorg om problemen voor te zijn, want zeker bij diabetische voetproblemen geldt: voorkomen is beter dan genezen!”