Fysiotherapie zorgt voor flinke sprong voorwaarts bij ouderen

706 0

Fysiotherapie zorgt voor flinke sprong voorwaarts bij ouderen

De trend is al een tijdje terug ingezet. Ouderen moeten minder snel hun toevlucht zoeken tot woonzorgcentra en zijn dus langer aangewezen op hun eigen stekkie. Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, is het natuurlijk wel zaak om in een redelijke tot goede conditie te verkeren. Een specialist op het gebied van fysiotherapie voor ouderen kan daarbij helpen.

Misschien denk je dan direct aan een wekelijkse massage om de spieren soepel te houden. Hoeft zeker niet verkeerd te zijn, maar dat is niet het uitgangspunt. In de visie van Fysiotherapeutisch Centrum Wijhe, gevestigd in het plaatselijke Gezondheidscentrum, moet je de ouderen juist aansporen om zelf in beweging te blijven of te komen. “En als ze resultaat zien, is dat een hele belangrijke motivator”, weet Mascha van de Sligte uit ervaring.

De ouderenfysiotherapeut trekt geen vast oefenschema uit de kast, maar probeert maatwerk te leveren. Voor de een kan het beter zijn om op kracht te trainen, terwijl het bij een ander juist ontbreekt aan uithoudingsvermogen. “En de oefeningen worden zoveel mogelijk ingepast in het dagelijkse ritme. Daarom willen we graag bij mensen op bezoek komen om de huiselijke situatie met eigen ogen te kunnen zien. Waar mogelijk en nodig vindt onderling ook afstemming plaats met bijvoorbeeld ergotherapie en/of thuiszorg. Of met een diëtist, want als de ouderen te weinig eiwit binnen krijgen, verliezen ze snel aan spierkracht.”

“De oefeningen worden zoveel mogelijk ingepast in het dagelijkse ritme”

Bij Fysiotherapeutisch Centrum Wijhe kiezen ze voor een periode met intensieve behandelingen. “Je kunt niet eeuwig blijven behandelen. Uiteindelijk moeten ze het zelf oppakken en dat weten ze ook heel goed. Het mooie is dat de meesten echt een flinke sprong voorwaarts maken, mede omdat ze lang inactief zijn geweest”, aldus Mascha die goed beseft dat je in de categorie ouderen wel gauw te maken kunt krijgen met een terugval. “Als er iets gebeurt, heeft dat relatief veel impact en kunnen ze snel verzwakken. Dan is het één telefoontje naar ons Fysiotherapeutisch Centrum en we pakken de draad samen weer op.”


Fysiotherapeutisch Centrum Wijhe
Raadhuisplein 2-2
8131 BN Wijhe
0570 – 71 45 12
praktijk@fysiotherapie-wijhe.nl
www.fysiotherapie-wijhe.nl