Ademhaling is alles

742 0

Mindful Runner Martijn Mensink: “Ik was alijtd op zoek, maar ik vond nooit wat.”

Ademhaling is alles

Ken je dat gevoel? Je komt thuis na een lange werkdag en ploft vermoeid neer op de bank. Eigenlijk moet je nog hardlopen, maar daar zie je als een berg tegenop. Je energie is op. Wees niet bang, je bent niet de enige.

Hoe komt dit? En wat kun je eraan doen? Volgens Martijn Mensink heeft dit alles te maken met ademhaling. “Ademhaling is de basis; het is het eerste wat je doet als je geboren bent en het laatste wat je doet als je overlijdt. Een mens ademt zo’n 23.000 keer per dag. Het vreemde is dat we ons wel bewust zijn van onze voeding en wat goed is voor ons hart, maar we vergeten het belangrijkste. Ademhaling. Met de juiste ademhaling kun je zoveel meer energie uit je lichaam halen.” 

Mindful Run

 
Met behulp van Mindful Run helpt Martijn mensen beter naar hun eigen lichaam te luisteren en zich bewust te worden van hun ademhaling. Mindful Run is een combinatie van mindfulness, ademhalingstechnieken en hardlopen. “Het leert je om meer in het ‘hier en nu’  te lopen, waardoor je je hoofd leegmaakt en kunt genieten van het moment. Met de juiste ademhalingstechnieken leer je het maximale rendement uit je ademhaling te halen. Dit doen we met neusademhaling. Hoe rustiger je leert ademen, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur je in je lichaamscellen hebt en ook des te lager je hartslag zal zijn. Ademhalen via de neus is een stuk voordeliger en gezonder dan ademhalen via de mond, tijdens het hardlopen maar ook in het dagelijks leven.”

‘Met de juiste ademhaling kun je zoveel meer energie uit je lichaam halen’

“Een Mindful Run cursus duurt vijf weken en bestaat uit een wekelijkse sessie van anderhalf uur. Of je nou een beginnend of gevorderd hardloper bent, de cursus is geschikt voor iedereen. Het belangrijkste is dat het toegankelijk en leuk is. We leren je op een leuke manier weer te genieten van het ‘hier en nu’ en leren je verschillende ademhalingstechnieken. Iedereen kan het op zijn of haar eigen tempo doen en eruit halen wat hij of zij eruit wil halen. Met de juiste ademhalingstechniek kunnen wij bijvoorbeeld mensen die last hebben van een burn-out weer kracht en energie geven. We ondersteunen ook veel mensen met astma of hyperventilatie, maar ook mensen die veel stress ervaren of niet lekker in hun vel zitten.

De andere kant

Bovenstaande klachten zijn niet vreemd als je kijkt naar de maatschappij waarin we leven en we van alles ‘moeten’. We moeten een goede opleiding volgen om vervolgens een goedbetaalde baan te vinden. We moeten regelmatig sporten, familie bezoeken en ons sociale netwerk onderhouden. Maar welke keuzes maak je nu bewust? En waar sta je zelf écht achter? Martijn (42), opgegroeid in Nijverdal waar hij in het eerste van SVVN voetbalde en momenteel woonachtig in Oosterbeek, kent ook deze kant van het verhaal. “Ik leefde 18 jaar lang bovenstaand leventje zonder dat ik wist wie ik nu echt was. Ik was lusteloos, altijd moe en kon niet genieten van het leven. Al die tijd vroeg ik mij af wat er met mij aan de hand was. Ik ging maar door, luisterde niet naar mijn lichaam en praatte niet. In die tijd woog ik 106 kg, dronk en rookte ik ontzettend veel en was ik niet happy. Ik was altijd op zoek, maar ik vond nooit wat. De ommekeer kwam acht jaar geleden toen ik stopte met roken en met Mindfulness in aanraking kwam. Met de combinatie van Mindfulness en bewegen voelde ik mij steeds beter worden en zo ontstond Mindful Running. Ik werd me bewust van mijn eigen lichaam en ik vond rust. Ik stopte met zoeken en dingen vielen vanzelf op hun plek. Ik kan nu meer genieten en ben tevreden met wat ik heb. Het geeft me zoveel energie, dit gun ik iedereen.

Groei

Mindful Running wordt steeds populairder. Inmiddels werken 120 gecertificeerde instructeurs bij Mindful Run, die door heel Nederland cursussen geven. Martijn, zelf ook KNAU-gecertificeerd; “We zijn onlangs begonnen in België en gaan binnenkort ook naar Duitsland. Het is ontzettend gaaf om te zien hoe enthousiast mensen zijn.” De cursus wordt in Salland op meerdere plekken gegeven, zoals onder andere in Raalte, Lemele en Heino. Je kunt je opgeven via de website, www.mindfulrun.nl. Wil je liever eerst een keer kennismaken met Mindful Run? Geef je dan op voor een van de events of een kennismakingsclinic.


Mindful Run
O.a. in Lemele, Kampen, Nijverdal, Olst, Ommen, Raalte, Wijhe, Deventer en Zwolle.
06 – 48 79 62 19
info@mindfulrun.nl
www.mindfulrun.nl