Ga succesvol de strijd aan met emotie-eten

898 0

Diëtistenpraktijk Salus organiseert speciale workshops

Ga succesvol de strijd aan met emotie-eten

Als je hoort dat iemand als diëtist de kost verdient, dan denk je al gauw dat die persoon de gehele dag bezig is met voedingsadvies. Zo was het heel lang, maar volgens Stephanie Supprian van Diëtistenpraktijk Salus ligt die tijd echt wel achter ons. Het draait tegenwoordig om voedingsadvies in combinatie met gedragsverandering. “Eten wordt heel vaak gebruikt als middel om emoties te onderdrukken.”

De term emotie-eten is niet nieuw. Kijk naar een Amerikaanse film waarin een vrouw worstelt met haar emoties en er wordt steevast een grote bak met ijs opengetrokken. Ook Stephanie heeft in haar praktijk al zo’n tien jaar te maken met het fenomeen emotie-eten. “Vaak zijn het vrouwen die door onrustgevoelens gaan eten. Bij mannen zie je juist dat stress een trigger is maar dat ze dit gemakkelijker naast zich neerleggen. En dan heb je nog de categorie die moeilijk afscheid kan nemen van bepaalde gewoonten zoals iedere avond een koek bij de koffie.”

Het wordt een probleem als je direct naar eten grijpt als je niet lekker in je vel zit, moe bent of jezelf wilt belonen. Dan is er geen onderscheid meer tussen emoties en lichamelijke behoeftes en op dat moment komt Stephanie om de hoek kijken. “Ik doe een poging om de cliënt meer inzicht te geven in waarom hij/zij op een bepaald moment naar eten grijpt. Ik bied geen pasklaar antwoord in de hoop dat ze zelf tot inzicht komen.
Als je in de spiegel durft te kijken, kom je tot de conclusie dat emotie-eten zowel herkenbaar als wijd verspreid is. Voor de een is het een momentopname, voor de ander krijgt het (onbewust) een structureel karakter. Voor Diëtistenpraktijk Salus is dit reden om een aantal workshops (zie kader) te houden die kunnen uitmonden in een traject waarin je de strijd aangaat met emotie-eten. “Het is een intensief traject van drie maanden waarin we elkaar wekelijks of in ieder geval tweewekelijks zien. Dat is eventueel uit te breiden met nog eens drie maanden. Wees daarbij vooral niet bang voor een terugval. Je kunt ‘m maar beter in het begin hebben, want dan ben ik nog in de picture”, aldus Stephanie die voor iedere deelnemer aan het traject het boek ‘Liefde in plaats van chocola’ van Fenna Janssen klaar heeft liggen.


Diëtistenpraktijk Salus
0570 – 51 00 74
info@dietistenpraktijk-salus.nl
www.dietistenpraktijk-salus.nl