Een Ayurvedische Periodieke Keuring voor iedere Sallander!

998 0

Premdani Ayurveda Clinic: geliefd in het hele land, te onbekend in Salland

Een Ayurvedische Periodieke Keuring voor iedere Sallander!

Als je komt aanrijden, word je ‘verleid’ door de geuren van het Sallandse platteland. Op een locatie in het buitengebied van Olst waar je eerder het volgende agrarische bedrijf verwacht dan een medisch instituut zie je ineens een bord met de aanduiding ‘Premdani Ayurveda Clinic’. Blakend Salland trekt de stoute schoenen aan en komt anderhalf uur later naar buiten met een bijzonder verhaal. “Je kunt jezelf ziek maken, maar je kunt jezelf ook beter maken”, is de overtuiging van Etienne Premdani.

Samen met zijn echtgenote Beena is hij naamgever en grondlegger van deze bijzondere kliniek annex webshop annex cursusruimte. Een donkere Surinamer van Indiase afkomst op het Sallandse platteland die ook nog iets in de gezondheidszorg doet, dat was natuurlijk voer voor allerlei wilde verhalen. Het liep uiteen van de Bhagwan-beweging tot een therapie met spijkerbedden. Inmiddels zijn velen overtuigd van de meerwaarde, maar is Premdani Ayurveda Clinic helaas nog steeds te onbekend bij het grote publiek in Salland.
Ooit droomde hij ervan om in een ziekenhuis te werken, maar de reguliere zorg bleek niet aan hem besteed. Premdani ging op zoek naar een alternatief en vond het in de leer van Ayurveda. Dit is een Indiase geneeskunst die al vijfduizend jaar oud is en wordt beschouwd als het juweel onder de geneeswijzen. Zelfs de World Health Organisation (WHO) heeft Ayurveda als officiële geneeswijze erkend. Het belangrijkste uitgangspunt is dat ieder mens het vermogen heeft om zelf te herstellen en hooguit een zetje nodig heeft. Het leidde uiteindelijk tot de oprichting van zijn kliniek. Eerst in Leersum en na de verhuizing in 2006 vanuit Olst.

We richten ons in dit artikel op twee uithangborden: de Ayurveda Live Blood Analysis (ALBA) en de marmapuncture (acupunctuur met behulp van marmapunten). ALBA klinkt een beetje luguber, maar het is niet meer en minder dan een paar druppeltjes bloed die onder de microscoop worden bekeken en voor de patiënt zichtbaar zijn op een beeldscherm. “Wij meten geen bloedwaarden, maar observeren wel. Het bloed zegt namelijk heel veel over de gezondheidssituatie. Eigenlijk moet iedereen een jaarlijkse check-up doen. Zie het maar als een APK. Een Ayurvedische Periodieke Keuring!”

De leer van Ayurveda kan dus inzicht geven in de gezondheidssituatie, maar ook handvatten bieden om de eigen gezondheid weer op de rit te krijgen. Bijvoorbeeld via marmapuncture. Een soort acupunctuur plus, want de naalden worden ingezet op plekken waar de vitale punten in ons lichaam samenkomen. “Ben je uitgedokterd, maar heb je nog steeds klachten, dan nodig ik je graag uit om te zien wat we voor je kunnen betekenen”, aldus de geboren Surinamer die wel heel realistisch blijft. “Voor al onze behandelingen geldt dat het een aanvulling is. Je moet altijd zorgen dat voeding, leefwijze en mindset in orde zijn.”


Premdani Ayurveda Clinic
Kotterikstraat 2A
8121 RH Olst
0570 – 56 46 36
ayurveda@premdani.nl
www.ayurveda-nederland.nl