“We zijn te streng voor onszelf, het moet altijd perfect zijn”

744 0

5 vragen aan diëtist Stephanie Supprian

“We zijn te streng voor onszelf, het moet altijd perfect zijn”

Voeding is een essentieel onderdeel van ons leven. Maar wat is goede voeding en hoe zorg je ervoor dat je een gezond gewicht bereikt en behoudt? Diëtist en eigenaresse van Diëtistenpraktijk Salus Stephanie Supprian beantwoordt vijf vragen op dit gebied.

Wat is goede voeding nou precies?

Het werkwoord voeden moet in voeding zitten zeg ik altijd. Eet voldoende vitamines, mineralen, vezels en heel belangrijk: eet onbewerkt. Door onbewerkt te eten krijg je zoveel meer voedingsstoffen binnen, hier valt nog veel winst te behalen. Probeer zelf eens een saus te maken in plaats van saus uit een zakje of pakje. Deze gemaksproducten zijn uitgeklede producten waar eigenlijk niks in zit, behalve veel zout en suiker. Ik merk dat mensen het moeilijk vinden om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ze weten niet wat ze moeten maken en het kost tijd. Sommige pakketten zijn dan een prima uitgangspunt, maar doe er zelf verse groente bij. Het liefst zie ik dat mensen 250 gram groente per dag eten.  

Zijn er bepaalde patronen die je herkent bij mensen?

Ik krijg regelmatig mensen in mijn praktijk die zelf al talloze pogingen hebben ondernomen om af te vallen. Helaas zonder resultaat en dat is vaak ook logisch. Mensen zien afvallen als wiskunde: ‘Ik mag 2000 calorieën per dag eten, als ik er nou 1500 binnenkrijg dan moet ik wel afvallen’. Zo werkt het jammer genoeg niet. Afvallen vraagt om een voedingsplan op maat, waarbij je goed naar je lichaam moet luisteren. Als mensen zelf gaan afvallen laten ze vaak ook de gezonde producten weg, waardoor ze onvoldoende goede voedingstoffen binnen krijgen. Afvallen begint met goed eten. 

Wat is de meest gemaakte fout?

De meeste gemaakte fout noem ik het ‘What-the-hell-moment’. Mensen vinden dat altijd alles maar perfect moet gaan. Het is of perfect of het is mislukt. Mensen gaan zichzelf dingen verbieden en dan zul je zien dat het fout gaat, omdat het des te aantrekkelijker wordt. Als het dan fout gaat voelt het als een mislukking en denken mensen: ‘What the hell, laat ook maar’, en vervolgens gaat die hele chocoladereep op. Dat is zo jammer. Als je jezelf nou elke dag een klein stukje gunt heb je wel dat genietmoment, maar van dat kleine stukje wordt het afvallen niet teniet gedaan. Op die manier is het veel makkelijker vol te houden. Ik houd altijd de 80/20 regeling aan. 80% van wat je eet moet goed zijn voor je lijf en 20% voor je ziel. Voor de een is die 20% een stukje chocolade en voor de ander een glas rode wijn. 

Steeds meer kinderen krijgen te maken met overgewicht. Hoe kijk jij hier tegenaan en wat is jouw advies hierin?

Dat klopt helaas. Het begint al als ze nog klein zijn. Mensen denken dat het babyvet is en dat het zichzelf wel oplost. Dat is lang niet altijd het geval, steeds vaker zijn jonge kinderen simpelweg gewoon te dik. Dit komt doordat ze de gewoontes van hun ouders overnemen. Neem bijvoorbeeld een marsreep. Daar zitten om en nabij 250 calorieën in. Voor een volwassene leidt dit niet automatisch tot gewichtstoename. Maar voor een kind staat zo’n reep gelijk aan 750 calorieën en daar kom je echt wel van aan, zeker als je dit meerdere malen per week eet. Kleine marsreepjes zijn een goede vervanger. Ouders zetten niet opzettelijk ongezond eten voor, ze weten soms niet beter of de prioriteit ligt elders. Pas als ouders zich ervan bewust zijn dat het niet de beste keuze is kunnen we wat gaan veranderen. Ik adviseer ouders die hiermee worstelen altijd om bij mij langs te komen, hoe eerder hoe beter. Hoe langer het probleem aanhoudt, hoe moeilijker het wordt om verandering in gang te zetten. Tip: geef de kinderen voor het eten alvast wat snoepgroentes, dit stilt de eerste honger én ze krijgen extra groente binnen. 

Hoe kun je het best omgaan met verleidingen?

Het beste is om deze ‘snaaimomenten’ bewust in te plannen. Wat ik vaak zie is dat het een gewoonte is geworden zonder dat mensen er echt van genieten. Waarom eet je bij elk kopje thee een koekje? Of waarom drink je acht biertjes op een avond? Dit kan best wat minder. Bepaal voor jezelf op welke momenten het echt toegevoegde waarde heeft en geniet er dan bewust van. Je zult zien dat je van de overige momenten makkelijk afscheid kunt nemen. Bewust genieten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet onbewust de hele zak chips leeg eet voor de tv.   


Diëtistenpraktijk Salus
De Markt, Markstraat 27
8141 GA Heino
06 – 10 14 91 03
info@dietistenpraktijk-salus.nl
www.dietistenpraktijk-salus.nl